14/2022

Syksyllä, lintujen talviruokintaa aloittaessa, vilinä metsässä on mitä melkoisin, varsinkin sellaisessa paikassa, jossa ruokintaa on ollut monina peräkkäisinä talvina. Linnut muistavat.

Koko syksyn ja vielä alkutalvenkin tiaiset kantoivat nokassaan siemeniä kiihkeästi kätköihin. Jyvät kätketään oksille, puunrunkojen ja oksien jäkäliin, naavoinin ja kaarnanrakoihin. Ja jos on ollut onnekas saamaan myös pähkinänakkelin ruokinnalle, siinä se vasta onkin oikea hamsteri.

Hömötiainen metsässään

Vanhassa metsässä, kuusivaltaisessa, vaihtelevassa ja kauniissa kävi yli talven mukavasti metsätiaisia: kaksi kolme töyhtötiaista ja kolme neljä hömötiaista sekä ainakin puolen tusinaa kuusitiaista. 

Kuusitiainen poimii ketterästi männyn kävystä siemeniä

Tänä talvena, keskitalvella, viihtyivät pyrstötiaiset ruokinnalla parin vuoden tauon jälkeen.

Iloa silmälle, pyrstötiaisparvi talilla

Puukiipijä kulkee tiaisparven mukana. Se on oppinut talille, vaikka mieluiten poimiikin sen muruja puun alta hangelta. Samalla tavalla kävi talviruokinnalla aikanaan hippiäinen viime vuosikymmenen puolivälissä. Nyt sitä ei ole näkynyt syömässä.

Puukiipijä on hyvin omanlaisensa lintu.

Viime talvena oli nakkeli vakiovieras, tänä talvena se ei ole osunut paikalle. Tikkoja sen sijaan on ruokaillut peräti kaikki kuusi talvista lajiamme.

Pikkutikka, suunnilleen talitintin kokoinen

Erityisesti keväthangilla ovat tulleet tutuiksi punatulkku ja keltasirkku. Urpiainen on ollut lähes kateissa, mutta vihervarpusia ilmestyi maaliskuulla. Närhi käy silloin tällöin, korppi huutelee taivaalta, muttei laskeudu. Mustarastaita on näkynyt yli talven runsaimpia lumisadepäiviä lukuunottamatta. Taisivat karata välillä pihoihin.

Keltasirkku laulaa nyt jo kevätlauluaan

Töyhtötiainen aloittaa pesimisen jo huhtikuun alkupuolella, vielä lumien aikaan, muut tiaiset toukokuun alussa eteläisessä Suomessa. Jo nyt tiaiset ovat vähentäneet aivan olennaisesti käyntejään talviruokinnalla. Hömötiaiset virittelevät tunnelmallista kevätlauluaan: tjyy tjyy tjyy tjyyy tjyyy. Kuusitiaiset ovat laulaneet aurinkoisina päivinä piitjy piitjy piitjy-lauluaan hetkittäin pitkin talvea.

Kevätmuutolla esimerkiksi peippo ja järripeippo saattavat vielä käydä etsimässä siemeniä ruokintapaikalla.

Ruokinnan voi lopettaa, kun maa on paljastumassa lumen alta. Sitten on vuorossa siivous ja puhdistus. Mutta juuri nyt näyttää takatalvi peittävän maan lumeen sielläkin, missä oli jo pälviä.

On syytä muistaa, että töyhtö- ja hömötiaisen alkava pesintä on altis häiriöille. Siispä retkeilijän on syytä väistää, jos osuu pesäpökkelölle.

Mutta lopuksi tärkeä metsien suojeluhavainto. Paras talviruokinta- ja samalla pesimäpaikka talvilinnuille on mukavasti säilytetty vanhempi, monimuotoinen metsä, jossa on myös sopivia lehtipuun pökkelöitä esimerkiksi tiaisille pesäkolon kovertamiseen. Talviruokintakaan ei koskaan voi korvata metsän monimuotoisuuden merkitystä linnuille.

hömötiainenpikkutikkatalviruokinnan kevättiaisettikattöyhtötiainenvuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €