356/365

Aurinko nousi tänään Helsingissä yli horisontin klo 9.24 ja laski hetki sitten klo 14.47 Jyväskylässä ja Helsingissä klo 15.13. Eli päivän pituus etelässäkin on vain vajaat kuusi tuntia. Koko päivän aurinko oli kuitenkin paksujen pilvien takana.

Oulussa samat tiedot ovat 10.29 ja 14.04 eli kolme ja puoli tuntia.

Utsjoella aurinko on viimeksi noussut marraskuulla ja palaa näkyviin horisontin takaa tammikuun lopulla.

Mielenkiintoiset luvut. Helsingin Yliopiston almanakka, isomummin piirongin päältä tuttu keltainen, sisältää paljon hyvää luonnontietoa ja tähtitiedettä.

Tämä almanakka on julkaistu ensimmäisen kerran suomenkielisenä vuonna 1705.

Siitä siis näkee luonnonvalokuvauksenkin kannalta tärkeitä auringon nousu- ja laskuaikoja ja mm. kuun kierron. Siinä kerrotaan tähtitaivaan liikkeistä ja se sisältää paljon tilastotietoa esim. lämpötiloista eri puolella maata.

Kuuta olen paljonkin käyttänyt maisemakuvissa, mm. siihen tarvitsen tuota täsmätietoa. Saan tämän allakan joka vuosi odotettuna joululahjana.

Kaikkein paras kuvausaika on puolta tuntia ennen auringon nousua ja tunti, ehkä kaksikin sen jälkeen ja samat jaksot illalla, toki säiden mukaan.

Tämän päivän sää on ilmeisesti koko maassa pilvinen, osin sateinen eli varsin synkkä, varsinkin lumettomilla alueilla. Ehkäpä siihen sopii kuvaksi ja piristykseksi blogin lukijoiden yksi suosikki, mustarastas, tässä syystalvisessa puutarhassa talvehtiva, mustamarja-aronioita syömässä.

almanakkamustarastastalvipäivän seisausvuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €