Kesäloman viimeisinä päivinä elokuussa ahdisti. Vastassa oli väistämättä lyhenevät päivät, pimenevät illat, loska, räntä, ensiliukkaat ja sitten talvi. Juuri kun oli tottunut valoisan ja lämpimän kesän karkeloivaan runsauteen.

Ehkä sittenkin loman loppuminen oli se pahin asia. Nyt on taas saanut huomata, että syksy onkin oikeastaan aika ihanaa aikaa. Mustikat, kantarellit ja suppilovahverot ovat löytäneet tiensä pakastimeen, rannan tervaleppä on tiputtanut jo lehtensä kahisevaksi matoksi maahan ja monet kasvit ovat vetäisseet päälleen upeita ruskan sävyjä.

Aamuisin ilma on viileän kirpeää ja aamu-uinnilla tuulien ja hallaöiden kylmentämä luonnonvesi piristää kummasti.

Tähän mennessä parasta on kuitenkin ollut öinen tähtitaivas. Niska kenossa sitä tuijotellessa ei voi kuin huokaista syvään. Mitkä maisemat! Tuhannet tuikkivat tähdet valaisevat pimeyttä. Ja kun aikansa tuijottaa, saa tarkennettua katseensa pimeyden läpi hurjaa vauhtia kiitävään satelliittiin.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Tähdet 2020 -kirjassa kerrotaan, että loppukesästä tähän alkusyksyyn on paras aika Linnunradan katseluun, joka kulkee utuisena tähtien vyönä taivaan halki koillisesta lounaaseen.

Linnunrataa kuvaillaan kirjassa näin: ”Linnunrata kulkee Ajomiehen, Perseuksen, Kassiopeian ja Kefeuksen kautta Joutsenen, Kotkan ja Kilven alueelle. Joutsenen kohdalla valovyö jakautuu kahteen haaraan. Niiden väliin jäävää tummaa aluetta kutsutaan Suureksi repeämäksi. Tähtien väliset pölypilvet peittävät sen kohdalla kaukaisimmat tähdet näkyvistä.”

Jo kaunis nimi Linnunrata saa mielikuvituksen liikkeelle. Ennen ihmiset uskoivat, että linnut muuttivat kaukaisiin tuntemattomiin maihin talvehtimaan tätä taivaalla näkyvää rataa pitkin.

Jotta yötaivasta ja Linnunrataa voi ihailla, pitää tietenkin olla pimeää. Ihminen ei saastuta vain luontoa, myös pimeys saa osansa saasteesta kaikkialle tunkevana keinovalona, valosaasteena.

Pimeyttä täytyy siis varjella ja suojella. Sammutan ulkovalon ja käännän katseeni kohti pimeyttä – ja tähtien ikiaikaista valoa.

Lue lisää tähtiharrastuksesta.

linnunratapimeyssyksytähtiharrastustähtitaivas

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.