319/365

Tässä blogissa yllä oleva lintu on tuntomerkkien perusteella tundraurpiainen. Alla olevassa kuvassa toisessa kuvassa taas on punervarintainen urpiainen. Emme kuitenkaan tiedä, onko tundraurpiaista olemassa. Ehkä on, ehkä ei.

”Tavallisen” värinen urpiainen.

Tämä leikittely kertoo lajinmäärityksen vaikeudesta siinä suhteessa, milloin systematiikan lokeroissa tundraurpiainen luetaan kuuluvaksi urpiaisen kanssa samaan lajiin, alalajiksi – ja milloin taas omaksi lajikseen.

Tundraurpiaisen osalla on tässä suhteessa ollut pidemmän aikaa horjuvuutta. Tällä hetkellä ”virallinen” ja vallitseva kanta lienee, että tundraurpiainen on oma lajinsa. Toisaalta, uudenlaisia kenttähavaintoja on tehty lajien värityksestä, joka viittaa myös hyvin vaaleisiin urpiaisiin. Lajeja voidaan kuitenkin arvioida nykyään aiempaan tutkimukseen nähden aivan uudella tavalla mm. geneettisesti. Tietoa tulee lisää.

Laji tai alalaji, tundraurpiaishavainnot on syytä saada lintutieteelle talteen. Ja molemmat yhdessä tai erikseen ovat hyvin kauniita, vilkkaita lintuja, riippumatta taksonomisesta identiteetistään ja niiden havainnot on syytä kirjoittaa erikseen lintuhavaintovihkoon.

Tämäkin on urpiainen, vaikka otsa on oranssi. Kuva on Suomesta, mutta oranssiotsaisen urpiaisen levittäytyminen lienee vasta hiljan ulottunut meille etelästä käsin.

alalajiTundraurpiainenurpiainenvuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €