Energiaturve on näissä vaaleissa ensi kertaa todella näkyvästi esillä.

Vaalipaneeleissa ja kyselyissä puolueet ja niiden johtajat ovat joutuneet vastaamaan turvekysymyksiin.

Koska turpeesta luovutaan? Miksi että halua luopua turpeesta?

Ennen kaikkea Keskustalle aihe on vaikea. Viime viikolla ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) nosti Helsingin Tiedekulman ilmastovaalipaneelissa punaisen lapun turvekieltoa vastaan. Se asenne alkaa olla harvinainen.

Ympäristöjärjestöjen kyselyssä iso osa puolueista (mukana kaksi mielipidekyselyissä suurinta puoluetta) on valmis luopumaan turpeesta. Lähinnä kyse on siitä, kuinka pian käyttö loppuisi.

Turve on näkyvästi mukana ympäristöjärjestöjen toteuttamassa vaalikyselyssä.

Miksi turve on niin tärkeä? Sen ilmastopäästöt ovat hätkähdyttävät.

Kun isot kivihiilivoimalat enimmäkseen poistuvat kaupunkien niistä luopuessa, turve vakiintuu eniten päästöjä aiheuttavaksi energiantuotannon polttoaineeksi. Sen kasvihuonekaasupäästöt ohittivat kivihiilen 2015, jolloin turpeen päästöt olivat 6,1 ja kivihiilen 5,7 miljoonaa tonnia. Lähivuosina turve jäänee joka vuosi suurimmaksi energiantuotannon päästäjäksi.

Vuonna 2018 Suomen ilmastopäästöt kasvoivat selvästi siksi, että turpeen käyttö lisääntyi 24 prosenttia eli melkein neljänneksellä. Turpeen päästöt nousivat seitsemään miljoonaan tonniin.

Turpeen vähentämiseksi ei ole tehty mitään, kun kivihiiltä on samaan aikaan suitsittu toistuvilla veronkorotuksilla ja lopulta kieltolailla.

Turpeen polttopäästöt ovat yhtä suuret kuin koko maan henkilöautoliikenteen.

Eivätkä turpeen päästöt jää tähän, vaan sen tuotanto aiheuttaa lisäksi vajaan kahden miljoonan tonnin päästöt. Pelkästään tämä on kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki Suomen pakettiautot yhteensä.

Olisikin aika alkaa purkaa turpeen verotukea, joka on noussut viime vuosina hätkähdyttävästi. Seuraava ympäristöministeri ei voi näyttää punaista, jos kyse on turpeen päästöjen vähentämisestä nopein päätöksin.

Turpeen verotuki valtion talousarviossa.

ilmastopäästötturvevaalit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.