Marjastus- ja sienestyskausi ei ole alkukesästä vielä huipussaan, mutta onneksi metsästäjä-keräilijän vaistoja pääsee tyydyttämään villivihanneksia ruoaksi keräämällä. Aloittaakseen ei tarvitse olla kasvitieteilijä: monet tutut, kodin lähistöltä löytyvät kasvit ovat syötäviä.

Ota siis seuraavalle ulkoilulle pussi tai kori mukaan ja kerää aineksia päivän aterioille samalla, kun nautit luonnon vehreydestä. Kerää kasvit omalta pihalta tai muulta puhtaaksi tietämältäsi paikalta, siirry ruuhkaisimpien autoteiden tai koiranulkoilutusreittien varrelta vähän kauemmaksi.

Ensin kootaan salaatti

Jääkaapista löytyvän lehtisalaatin seuraksi voit kerätä vaikka voikukkaa, käenkaalia ja vuohenputkea.

Kaikkien tuntema ja monen nurmikollaan kammoava vahvajuurinen voikukka on paitsi houkutteleva pölyttäjähyönteisille, myös monipuolinen syötävä. Siitä voit syödä lehdet, nuput, kukat ja jopa juuren. Kerää salaattia varten pieniä uusia lehtiä ennen kuin kasviyksilö kukkii.

Voikukka on todella monikäyttöinen villivihannes.

Voikukka on todella monikäyttöinen villivihannes. Kuva: Elina Juva

Kaunis ja kirpeä käenkaali eli ketunleipä on ainavihanta ja talvehtii vihreänä. Kerää salaatin mausteeksi kevään uusia lehtiä, niiden maku on parempi.

Käenkaali eli ketunleipä

Käenkaali eli ketunleipä on mukavan kirpeä lisä salaattiin. Kuva: Elina Juva

Vuohenputki on mainio salaattikasvi, jota voi myös kypsentää pinaatin tapaan ja laittaa vaikka piirakan täytteeksi. Nuorien tuoreiden versojen lehdet ovat hyviä salaattiin.

Varmista kerätessäsi, että erotat kasvin koiranputkesta ja myrkkykeisosta. Vuohenputken lehdet ovat kahteen kertaan kolmisormiset eli lehti jakautuu kolmeen osaan, jotka jakautuvat edelleen kolmeksi pieneksi lehdeksi. Lehden varsi on raparperimaisen kourumainen. https://suomenluonto.fi/artikkelit/koiranputki-vuohenputki-vai-myrkkykeiso/

Vuohenputki

Vuohenputkesta voi laittaa ruokaa sekä tuoreena että kypsennettynä. Kuva: Elina Juva

Lounaalle salaatin kaveriksi paistetaan nokkoslettuja

Kerää pieniä uusia nokkosia tai pidemmiksi kasvaneista tuoreet latvat. Huuhtele, ryöppää nopsaan, hienonna lettutaikinan joukkoon ja paista. Nokkonen on monikäyttöinen ja ravintorikas kasvi ja sitä voi myös kuivata.

Nokkonen on monipuolinen villivihannes.

Nokkonen on ravinteikas ja monipuolinen villivihannes, jota voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Kuva: Elina Juva

Päivällisellä tarjotaan horsmapastaa

Maitohorsman useimmat tunnistavat kukkivana, mutta tiesitkö, että sen versoja voi käyttää ruokana parsan tapaan? Kerää punertavavartisia pieniä versoja, joissa lehdet ovat vielä lähes nupullaan. Huuhdo, paista pannulla öljyssä valkosipulin kera, mausta mieleiseksesi ja lisää halutessasi vielä sitruunaa. Sekoita pastan joukkoon ja herkuttele!

Maitohorsman versoja voi syödä kuten parsaa.

Maitohorsman verso käy parsasta. Etsi parhaimman makuiset punertavavartiset pienet kasvit, joiden lehdet eivät vielä ole kasvaneet isoksi. Kuva: Elina Juva

Jälkiruoaksi opiskellaan lisää

Kun olet innostunut villivihanneskokkauksesta tuttujen kasvien avulla, on aika opetella uusia! Tutustu muihin luonnossa villinä kasvaviin syötäviin kasveihin ja opettele vaikka yksi uusi laji viikossa. Aloittaa voit lukemalla lisää aiheesta: https://suomenluonto.fi/tag/villivihannes/ ja lataamalla puhelimellesi Suomen Luonnon tekemän Villivihannekset-sovelluksen, josta löydät 30 lajin lisäksi 90 reseptiä: https://suomenluonto.fi/suomen-luonnon-villivihannekset-mobiilisovellus/

hortaketunleipäkäenkaalilähiluontomaitohorsmanokkonenvilliruokavillivihannesvoikukkavuohenputki

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.