Galapagossaarilla retkeilyä ohjataan suojelusyistä hyvinkin tarkoin, se on hyvä! Retkeilijät yöpyvät ja ruokailevat laivassa, aamulla auringon noustessa rantaudutaan kumiveneillä uuteen kohteeseen, jonka läheisyyteen on siirrytty yön aikana.

Maissa kuljetaan merkittyjä polkuja oppaan tarkoin valvomana ja pysähdytään mielenkiintoisimmissa kohdissa ihmettelemään eristyneen luonnon monimuotoisuutta. Polulta ei poiketa. Silti retkeilijä pääsee kaikin aistein tuntemaan valtameren saarten ihmeellisen eksotiikan, kotoperäiset lajit, erikoisen geologian, karut vulkaaniset maisemat ja muut ihmeellisyydet, myös Tyynen valtameren. Ohjeita noudattamaton kulkeminen ja muu varomaton toiminta voisivat olla kohtalokkaita saarten endeemisen luonnon tulevaisuudelle. Kävijöiden määrää pidetään myös hallinnassa.

Kun päivällä noustaan taas laivaan lounaalle, pidetään sen päälle myös siestaa. Samalla laiva siirtyy iltapäivän retkipaikalle.

Siestan aikana käytin tilaisuutta hyväksi kuvatakseni laivaa seuraavia lintuja, vaikka valo onkin tuohon aikaan päivästä turhan jyrkkä. Kannelta tähystäessä osuin näkemään myös valaita. Illalla käydään läpi havaintoja ja seuraavan päivän kohteita luonto-oppaiden kanssa.

Tyypillisimpiä laivaa jatkuvasti seuraavista linnuista ovat fregattilinnut eli kaapparit. Galapagosilla esiintyy kahta hyvin toistensa näköistä lajia: keisarifregattilintu ja kuningasfregattilintu. Niiden siivet ovat jopa albatrossin siipiä pitemmät, niillä on myös pitkä pyrstö ja ne ovat hyvin taitavia ja ketteriä lentäjiä. Kaappari nimi kertoo siitä, että linnut nappaavat syötävää muilta linnuilta, jopa rotevilta suulilta. Fregattilintujen jalat ovat kuitenkin heikot. Niinpä lentoonlähtö ei onnistu tasaiselta maalta, vaan ne nousevat pitkille siivilleen joko kallioilta tai puusta/pensaasta.

Fregattilinnun kurkkupussi ei ole mitenkään vaatimaton, ei kooltaan eikä väriltään!

Saarilla fregattilinnut pesivät vaikeapääsyisten pensaistojen laidoilla. Koiraat pullistelevat reviireillään kirkkaan punaista näyttävää kurkkupussiaan. Kurkkupussi paisuu soidinmenoissa niin suureksi, että melkein pelkää sen poksahtavan rikki kuin liian täyteen puhallettu ilmapallo!

Pesät ovat lähekkäin, poikanen erottuu joukosta kirkkaan valkeana.

Fregattilinnut eli kaapparit seuraavat laivoja. Vaikka ne ovat taitavia kalastajia ja nappaavat nokallaan ketterästi mm. lentokaloja, ne myös kaappaavat muilta linnuilta saaliita.

Fregattilintu nappaa suihinsa juuri synnyttäneen merileijonan jälkeisiä.

Ilmassa on hyvä leijua kun on pitkät ja ketterät siivet ja vielä pitkä pyrstö.

fregattilintuGalapagoslinturetkellä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.