Luonnonvarakeskus pannoitti helmi-maaliskuussa susia Oulujärven pohjoispuolella, Utajärven-Vaalan alueella. Eläimiä saatiin hankalien kelien vuoksi pantoihin vain kaksi.

Toinen susista ammuttiin huhtikuun alussa vahinkoperusteisen poikkeusluvan perusteella poronhoitoalueella. Ampumispaikka oli vain neljänkymmenen kilometrin päässä poronhoitoalueen ulkopuolella sijaitsevasta pannoituspaikasta.

WINDLIFE-hanke aloitti susien, metsäpeurojen ja maakotkien varustamisen GPS-lähettimillä vuonna 2023. Hankkeessa tutkitaan kiihtyvän tuulivoimarakentamisen vaikutuksia metsäneläimiin ja poronhoitoon.

Luke ei voi estää pantasusien kulkua poronhoitoalueen puolelle.

”Tietysti olisi ollut mukavaa, että tämänkin suden pantatietoa olisi saatu pidemmältä ajalta, mutta merkinnän jälkeen me emme enää puutu eläimen liikkumiseen millään tavalla, sillä se olisi täysin tutkimusetiikan vastaista”, toteaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Nikula.

Vuoden 2027 loppuun kestävässä hankkeessa on lupa kuudenkymmenen suden pannoittamiseen, mutta siihen ei Nikulan mukaan todennäköisesti päästä.

”Tämä on monimutkaista ja vaikeaa hommaa, joka vaatii lisäksi isoja yhtenäisiä alueita ja maanomistajan luvan”, Nikula kertoo.

Esimerkiksi Länsi-Suomessa maanomistus on niin pirstoutunutta, että lupien saaminen kaikilta maanomistajilta on mahdotonta. Siksi työ keskittyy valtion maille Kainuuseen, Pohjanmaalle ja Suomenselälle.

luonnonvarakeskussusituulivoima

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.