Synkkiä ennusteita ilmaston lämpenemisen etenemisestä saatiin jälleen marraskuun alussa. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti toteaa, että ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on nyt selvä. Kasvihuonekaasujen pitoisuus ilmakehässä on korkeampi kuin koskaan 800 000:n viime vuoden aikana.

Lämpeneminen näkyy myös vuodesta 1880 jatkuneissa mittauksissa. Yhdysvaltalaisen NOAA-tutkimuslaitoksen raportin mukaan mennyt syyskuu oli mittaushistorian lämpimin ja samoin saattaa käydä koko vuodelle 2014.

”Ilmastonmuutos etenee kiihtyvästi seuraavat 50 vuotta ja päästörajoituksilla voidaan vaikuttaa 2060-luvun ilmastoon. Muutos on valloilleen päästyään uhka ihmiskunnalle satojen vuosien ajan”, varoittaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas.
Jotta peruuttamattomilta ja vakavilta vaikutuksilta ekosysteemeille ja ihmiskunnalle vältyttäisiin, IPCC:n mukaan fossiilisista polttoaineista on luovuttava kokonaan vuosisadan loppuun mennessä. Aloittamalla fossiilienergian vähentäminen nopeasti lämpeneminen voitaisiin pitää alle kriittisen kahden asteen tavoitteessa.

Haasteet ovat valtavat. Valoisassa päässä pieni Tanska on puolittamassa hiilen käyttönsä 2020 mennessä, ja uusiutuva energia kattaa siellä yhä suuremman osan kulutuksesta. Pimeässä päässä suuret Yhdysvallat, Kanada ja Venäjä riitelevät Jäämeren mannerjalustan rajoista. Jokainen niistä haluaisi päästä pikaisesti poraamaan öljyä lämpenemisen jäästä vapauttamilla alueilla.

ilmastonmuutosIPCCpääkirjoitus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.