Pihat, lähimetsät, puutarhat ja puistot uinuvat vielä hangen alla, mutta ei mene enää kauan, kun maan paljastuminen alkaa herätellä meitä lähiympäristömme hoitotoimiin. Mutta tarvitseeko lähiluontomme hoitoa, vai hoivaa ja suojelua?

Suomen luonnonsuojeluliitto on koko maan laajuisesti lähiluonnon ykköspuolustaja, ja liiton tämän vuoden teemana onkin lähiluonto – sen suojelu, monimuotoisuus ja terveysvaikutukset. Monet asiat nakertavat, muokkaavat ja uhkaavat meille kaikille rakkaita lähiluontokohteita, eli juuri niitä paikkoja, joissa viikottain rentoudumme ja hengähdämme arkisen aherruksen lomassa.

Tavallisen kansalaisen voi olla haastavaa vaikuttaa poliittisiin päättäjiin. Siinä järjestöt, kuten Luonnonsuojeluliitto, voivat auttaa. Lähiluonnosta päätetään usein kuntatasolla, joten kuntapäättäjiä lähestymällä on usein mahdollista edistää lähiluonnon suojelua. Jos kotimetsäsi tai -niittysi on uhattuna, älä jää murehtimaan asiaa yksin. Yhdessä tekemällä saat apua ja vertaistukea – ja paljon enemmän aikaiseksi.

Toki oman kortensa voi kantaa kekoon muillakin tavoin. Kun kevätauringossa pohdiskelet pihan, puutarhan tai lähimetsän hoitotoimia, jätä tilaa luonnolle. Mikään ei elä asfaltilla, ja niitty on huomattavasti parempi vaihtoehto nurmikolle tai hiekkakentälle. Ehkä kaikkea luontoa ei tarvitsekaan hoitaa ja käsitellä? Ehkä ainakin osan pihasta, pientareista tai lähimetsästä voi jättää luonnon huomaan? Luonnon ja monimuotoisuuden suosiminen maksaa itsensä takaisin terveytenä ja hyvinvointina.

Pidetään yhdessä huolta, että luonto ei katoa ympäriltämme.

Lue Mira Grönroosin juttu Luontoyhteyttä etsimässä ja tiedät miksi luonnossa oleskelu on niin tärkeää lasten kannalta.

lähiluontopääkirjoitus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.