Luin joulunpyhinä Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittamaa kirjaa Hyvän sään aikanaMitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken (Into 2017). Toimittaja Hanna Nikkasen ohjauksessa syntynyt teos oli hidasta luettavaa, sillä joka luvun jälkeen piti pysähtyä pitkäksi toviksi pohtimaan lukemaansa.

Ilmastonmuutos ei totisesti ole helposti nieltävä asia. Puhuttavaa ja ymmärrettävää on hengästyttävän paljon.

Kuten Nikkanen toteaa, ilmastonmuutos on kaikenmuutos.
Tuon totaalisuuden ehkä ainoa positiivinen puoli on, että se asettaa pakottavan kehyksen tehdä arvomaailmaamme, elämäntapoihimme, talousjärjestelmäämme, teknologiaamme ja lukemattomiin muihin asioihin muutoksia, joiden välttämättömyyden moni on aistinut sisimmässään jo vuosikymmenien ajan.

Länsimaiset filosofit ja muut ajattelijat ovat tällä vuosituhannella kokeneet tyhjyyden tunnetta, kun globalisaatio ja rajat ylittävät talouskytkökset ovat loiventaneet ja hämärtäneet ideologisia eroja. Muiden ideologioiden hiipuessa on robottimaisesti toteutettu talouselämän uus­liberalistista toimintalogiikkaa.

Nyt ajattelijoiden ja toimijoiden, yksilöiden ja yhteiskuntien on herättävä horroksestaan. Tarvitaan kaikki älylliset kyvyt rakentamaan siltaa tulevaisuuteen. On sekä toimittava ripeästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, että yritettävä luoda mahdollinen, toteuttamiskelpoinen ja edes hiukan positiivinen visio tulevaisuudesta.

Yritysten toimeliaisuutta ja innovointia seuratessa tulee ristiriitainen olo. On hyvä, että ilmastonmuutos yritetään taloudellisessa toiminnassa nähdä myös mahdollisuutena, kunhan kaikkien huoneentaulujen ykkösteesinä pysyy ilmastonmuutoksen torjuminen ja vasta kakkosena siitä hyötyminen.

Olisi todella vaarallista, jos ilmastonmuutoksen etenemisestä tulisi joidenkin isojen toimijoiden, valtioiden, yritysten tai eturyhmien kilpailuetu, keino kampittaa kaveria.

Pakon edessä tehtävät ratkaisut eivät takuuvarmasti miellytä kaikkia, eikä kriiseittä selvitä. Sopeutumista ehkä helpottaa se, että moni muutoksista osoittaa tietä oikeasti kestävämpään ja mielekkäämpään tulevaisuuteen.

ilmastonmuutospääkirjoitus

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!