Greenpeacen mielenosoitusiskun Venäjällä tehneiden aktivistien syyttäminen merirosvoudesta on yliampuvaa. Aktivistit yrittivät nousta syyskuun lopulla öljynporauslautalle Petšoranmerellä kiinnittääkseen huomiota öljynporauksen riskeihin arktisilla merialueilla. Öljyn ja kaasun poraaminen aralla Arktiksella on koko ihmiskuntaa ja maapalloa koskeva polttava kysymys. Siitä on syytä avoimesti keskustella eikä vaientaa viestintuojia.

Aktivistien toiminta oli toki lainvastaista, mutta sen tarkoituksena oli nostaa julkiseen keskusteluun äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen asia. Toisin kuin merirosvot, aktivistit toimivat väkivallattomasti ja avoimesti, eivätkä he tavoitelleet omaa etua.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein raportti vahvistaa yhä selvemmin, että lähivuosikymmeninä ihmiskunta on pahenevissa vaikeuksissa. Ilmasto äärevöityy, mikä voi tuoda mukanaan ennen näkemättömiä seurauksia.

Monien maiden ja yritysten suhtautuminen Arktiksen lämpenemiseen on lyhytnäköistä ja vastuutonta. Sulaminen nähdään pikemminkin mahdollisuutena päästä käsiksi jäämassojen alta vapautuviin öljy- ja kaasuvaroihin. Suomessakin politiikan ja talouden vaikuttajien yleislinja on, että on mentävä mukaan ”arktiseen osaamiseen” ja ottamaan siitä oma hyöty. Greenpeacen iskun tapaiset mielenosoitukset koetaan kiusallisina bisneksille, etenkin kun mukana oli suomalaisia.

 

Tilaa lehti!

Tilaa Suomen Luonto >>>
Digitaalinen näköisversio Lehtiluukusta >>> 4 €.
Suomen Luonto on nyt myös App Storessa ladattavissa iPhoneen ja iPadiin! Lataa sovellus >>

 

arktinen aluegreenpeaceilmastonmuutosilmastopaneeliIPCCpääkirjoitus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.