Mikähän tämän taivaanilmiön aiheuttaa? Alempi valkoinen ”pilvivana” muodosti lähes symmetrisen ympyrän, ja sen päälle tuli sateenkaari.

Auringon ympärillä näkyvät valaistut kaaret ovat niin sanotun haloilmiön tuotteita. Halo syntyy ilmassa leijailevista jääkiteistä kilometrien korkeudessa.

Auringon valo heijastuu tai taittuu kiteissä. Näistä muuttuneista valonsäteistä syntyvät tietyt säännölliset kirkkaat halomuodot Auringon ympärille. Myös Kuun ympärille voi sopivissa sääolosuhteissa muodostua valorenkaita. Jos Auringon valo taittuu kiteissä, syntyneessä halomuodossa näkyy sateenkaaren värejä, mutta heijastuneissa säteissä kertautuu Auringon värivalo.

Kuvassa näkyvät varsin tavanomaiset halomuodot. Auringon alapuolella on niin sanottu horisonttirengas ja siinä symmetrisesti Auringon molemmin puolin näkyvät valoläiskät ovat niin sanottuja sivuaurinkoja. Auringon yläpuolella näkyvä kaarimainen, osittain värillinen muodostelma on 22 asteen aurinkorengas. Tämä syntyy, kun Auringon valo kulkee kuusikulmaisten jääkiteiden lävitse. Kaaren sisäreuna on yleensä punertava, kuten valokuvassakin näkyy. Sivuauringot esiintyvät noin 22 asteen etäisyydellä Auringosta.

Halomuotoja tunnetaan useita kymmeniä, mutta monet niistä näkyvät taivaalla vain harvoin erittäin suotuisissa olosuhteissa.

aurinkohalohorisonttirengassivuaurinko

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.