Mikä tämä kuoriainen on? Se köpötteli pihanurmikolta terassilaatoitukselle.

Terassikaverisi on tutkijaturkkilo, joka kuuluu raatokuoriaisten heimoon. Laji on yleinen ja esiintyy tiettävästi koko maassa.

Turkkilot syövät raatoja, kuten piennisäkkäitä ja lintuja, sekä erilaisia hajoavia ja mätäneviä eläinperäisiä aineksia. Varmaankin pihapiirinne lähellä on ollut jotain turkkilolle sopivaa syötävää, koska se on päättänyt tulla tutkimaan pihaanne.

Turkkilot ovat monella tavalla mielenkiintoisia, sillä ne haistavat kuolleet eläimet jopa kahden kilometrin päästä. Ne hautaavat löytämänsä pienet raadot kaivamalla maata pois raadon alta ja munivat raadon viereen, minkä jälkeen ne huolehtivat raatoa syövistä jälkeläisistään eli toukistaan molempien vanhempien voimin.

Aikuiset kuoriaiset erittävät raatoon useita hajoamista hidastavia yhdisteitä ja puolustavat sinnikkäästi elintärkeää löytöään muilta tutkijaturkkilopareilta.

Vastaava jälkeläisistä huolehtiminen on hyvin harvinaista kovakuoriaisille, mutta käytös on ymmärrettävää, sillä raadot ovat verrattain harvassa ja ne vanhenevat hyvin nopeasti. Kilpailu on kovaa.

kovakuoriaisetraatokuoriaisettutkijaturkkilo

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.