Talitiaiset hakkaavat takapihallamme rikki pahvilaatikot, puutarhatuolien istuintyynyt, styroksin ja muun. Miksi? Hiovatko ne nokkaansa niihin, syövätkö niitä vai mitä? Näin tapahtuu erityisesti syyskesällä ja syksyllä.

 
Tämän ilmiön ovat monet havainneet. Jopa tupakantumpit ja -filtterit tuhkakupista revitään, ja ikkunakittien aikaan kittikin nokittiin kuopille pitkin ikkunankarmeja.

Käytös johtuu siitä, että syksyllä hyönteisravinto ehtyy ja tiaiset alkavat hakea syötävää uusista paikoista. Perhoset, kovakuoriaiset ja muut pienet selkärangattomat sekä niiden toukat etsiytyvät talvehtimaan. Ne pudottautuvat maahan, hakeutuvat puunrungoille, rakennusten seinustoille tai kaivautuvat ruohotuppaaseen odottamaan uutta kevättä ja kesää.

Talitiaiset alkavat etsiä ravintoa näistä paikoista tutkimalla huolellisesti sopivan tuntuista kohtia ja materiaaleja hajottamalla niitä alkutekijöihinsä. Mikä hyvänsä aine, joka muistuttaa lahoa puuta, kuohkeaa maata tai turvetta, kelpaa tinteille.

Vaahtokumi tai -muovi, pehmeä pahvi taikka muu vastaava repeävä ja hajoava materiaali kiehtoo. Ihminen tuottaa paljon erilaisia houkutuksia, joista tuloksena on tavallisesti vesiperä.

Kitti lienee ainoa mainitsemistani aineista, josta talitintti saa ravintoa, koska siinä on pellavaöljyä. Ehkä tiaiset oppivat peräti käyttämään kittiä hyväkseen samaan tapaan kuin Englannissa 1950-luvulla aamuisin jaettujen maitopullojen korkin alle kerääntynyttä kermaa.

hyönteisravintokäyttäytyminenpihakalusteettalitiainentiaiset

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.