Muutin Helsinkiin ensimmäisen kerran 14 vuotta sitten. Jo silloin kuulin Espoon saaristoon kuljettavista saaristoveneistä, mutta kesä toisensa perään saariretki jäi vain haaveeksi. Nyt vihdoin elokuun lämpö sai minut tarttumaan tuumasta toimeen. Lueskelin vähän Espoon ulkoilusaarista ja houkuttelin pesueen vuorokauden varoitusajalla yhden yön retkelle Gåsgrundiin.

Pakkasimme siis reissukamppeet ja suuntasimme Otaniemeen, josta on tunnin venematka Gåsgrundiin. Olin kyllä lukenut, että kyseessä on suosittu telttailusaari, mutta silti vähän yllätyin retkeilijöiden määrästä. Siinä oli se hyvä puoli, että seuraa löytyi, kun sitä kaipasi. Kävimme muun muassa kuopuksen päiväkotikaverin kanssa saunomassa ja uimassa. Uskomatonta, mutta totta: saarella tosiaan on yleinen ja vieläpä ihan ilmainen sauna!

Gåsgrund on sen verran iso, että sieltä löytää kyllä oman rauhallisen kolkan, vaikka retkeilijöitä olisi vähän enemmänkin. Me valloitimme telttapaikan metsän siimeksestä, rauhallisen rantakallion kupeesta. Teltan ovelta pääsi muutamalla askeleella kalliolle kokkaamaan ja syömään sekä ihmettelemään aamun rauhassa uiskentelevia kyhmyjoutsenia, auringossa kimaltelevia maitohorsman siemenkarvoja ja muuta saaristoluontoa.

Yhden yön reissut hujahtavat ohi turhankin nopeasti, mutta onneksi lyhyelläkin retkellä arkiset stressin aiheet ehtivät hetkeksi unohtua. Mielen ja ruumiin tuulettamisen lisäksi saimme Gåsgrundissa nauttia vielä hetken myös intiaanikesän tunnelmasta. Tämän voimalla kohti syksyä!

ps. Viikon päästä Suomen Latu haastaa taas suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Miten olisi vaikkapa telttayö saaressa?

EspooEspoon saaristoGåsgrundlähimatkailumaitohorsmamerirantakallioretkeilyretkikeitinSaaristosaaristoliikennesaaristoveneetsaunatelttatelttailuuinti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.