Runsaslumisen talven jälkeen hanki kantaa lapsia hyvin, aikuisilla sen sijaan on hankalampaa. Suuntaamme helmikuisen lauantain päiväretkellä metsään lumileikkeihin ja tietenkin evästämään. Tarkoituksena on testata miten lapsille maistuu oma lapsuuden partioretkien klassikko: suklaabanaani nuotiolla.

Suklaabanaanin valmistelu on niin yksinkertaista, että se onnistuu lasten kanssa retkikohteessakin. Viilto banaaniin ja suklaapaloja täytteeksi. Vielä kääräisy folioon ja herkku on varmis nuotioon.

Retroherkku, joka toimii edelleen: suklaabanaanit nuotiolla. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Lasten kanssa retkeilyssä muonitus on tärkeintä. Tyyli on vapaa ja se mukautuu aina tilanteen mukaan. Monen perheretken pelastus on kotona tehty esivalmistelu, jonka ansiosta säästyy aikaa ja jää enemmän aikaa nauttia luonnosta.

Ruokatermariin valmiiksi muhimaan tehty linssikeitto maittaa kaikille. Kiireisen lähdön pelastaja on hernekeitto, joka sekin maistuu taivaalliselta viileässä kevätsäässä. Halloumi-kirsikkatomaattipasta trangialla tai nuotiohodarit kasvisnakilla monipuolisine höysteineen ovat retkitiimini hyväksi todettuja retkiherkkuja.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Metsän antimia hyödynnän aina kun mahdollista. Pian ensimmäiset villivihannekset paljastuvat hankien alta. Kesällä mustikat ja metsävatut piristävät puuroa tai lettuja, syksyllä taas tuoreet sienet nostavat pussipastan tasoa.

Valmiiksi termariin tehty keitto maistuu herkulliselta ulkona. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Ilta laskeutuu ja lapset saadaan houkuteltua majaleikeistä nuotion ääneen. Retrobanaanin nerokkuus piilee myös sen syömisen helppoudessa. Kolmivuotiailtakin sujuu makean massan lusikointi suoraan suuhun, ja sotkun taso on kohtuullinen. Nuotiolle laskeutuu hetkeksi harvinainen hiljaisuus. Aurinko laskee, ja paluumatka pimeän metsän läpi on seikkailu isoille ja pienille.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Retki se on pienikin retki. Ei tarvitse välttämättä lähteä kauas päästäkseen nauttimaan luonnosta ja retkeilystä.
  • Ennakkovalmistele retkimuona kotona, jotta säästät aikaa kohteessa. Toisaalta joskus kaupan riisipiirakat ja smoothiet pelastavat päivän.
  • Ota lapset mukaan ulkona kokkaamiseen. Hauskaa tekemistä ja erätaitojen opettelua samassa paketissa.

Ruoanlaitto retkellä

VÄLINEET Ei välttämättä mitään. Halutessaan vaikka trangia, ruokatermos tai nuotiontekovälineet.

MITÄ MAKSAA Menusta riippuen 10 eurosta ylöspäin.

MISSÄ Lähimetsässä, laavulla, nuotiopaikoilla, erämaassa.

retkiretkiruokatehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.