Hippiäinen, pieni ja kaunis. Kuvat: Samuli Haapasalo

45/365

Hippiäinen on Euroopan pienin lintu, noin 5 gramman painoinen ja 9 senttimetrin pituinen, tosi pikkuruinen.

Noin puolet Suomen hippiäisistä muuttaa Keski-Eurooppaan, puolet talvehtii. Metsäisellä talvilintulaskentareitillä lajiin aina törmää. Melkein kuin hyönteinen hippiäinen pyrähtelee näreiden alaoksistossa, toisinaan se roikkuu taas akrobaattina ison kuusen havujen helmassa. Kuusimetsät ja kuusivaltaiset sekametsät ovat hippiäisen koti. Korkea nopearytminen, hento äänisarja si si si si paljastaa hippiäisen.

Pienen ja keveän linnun muuttomatka yli merten on riski. Lyhyen talvipäivän aikana taas on kiire löytää riittävästi ravintoa. Jos vielä lumi jäätää puut ja pakkanen paukkuu, piskuinen hippiäinen on ahtaalla. Mutta hippiäinen munii 8-12 munaa ja pesii varsin usein kahdesti peräkkäin. Kannan elpyminen suurestakin notkahduksesta voi siis olla nopeaa.

Yhden hauskan jutun ovat muutamat yksittäiset hippiäiset oppineet viime vuosina. Ne osaavat tulla metsässä sijaitsevalle talviruokintapaikalle. Iskevät nopeasti muutaman nokkaisun talia tai poimivat maasta pudonneita talin tai jyvänmurusia. Pitkään ei hippiäinen kerralla viivy, kun se taas pyrähtää eteenpäin.

Yksittäiset hippiäiset ovat yllättäen aivan viime vuosina oppineet käymään myös talviruokinnalla.

Blogin kuvat ovat hippiäisestä, joka vietti talven 20015-16 pitkäaikaisella talviruokintapaikalla, jota ystävieni kanssa yhdessä olen pitänyt. Vaikka samana talvena ruokinnalla kävi palokärki ja valkoselkätikka, pieni hippiäinen oli kaikkein suurin yllätys.

En tiedä, miksi valitsin hipsteri hippiäisen blogin nimeksi. Mutta luulen kyllä, että alkusoinnun lisäksi hippiäisen erikoinen, elegantti ja persoonallinen olemus ansaitsee tuon lisänimen.

 

hippiäinenmuuttopesiminenruokintapaikkatalvehtiminenvuosi luonnossa