40/2021

Aika reippaana linnuston muutoksena voi pitää havaintoa, kun kuvasin viime viikolla noin 25 kurkea Tenon suistossa. Se on samalla ilmastonmuutosta. Kesä alkaa aiemmin, kesä on lämpimämpi ja pitempi.

Varangerbotnissa, Varanginvuonon pohjukassa tapasin seitsemän kurkea, kolmen ja neljän ryhmät. Molemmissa ryhmissä oli yksi nuori, tämän kesän kurki. Kurjet olivat siis pesineet onnistuneesti täällä tundran ja vuonojen maisemassa.

Tenon suistossa kurjet löysivät syötävää kuivalta hiekkamaalta. Ehkä siemeniä ja variksenmarjoja. Varanginvuonon pohjukassa kurjet kääntelivät laskuveden paljastamaa rakkolevää, sieltä löytyi ainakin monenlaista selkärangatonta syötävää.

Uljaat linnut ilmavasti tuntureiden yllä

Miksi otsikossa on naali. Haaveilin siitä nytkin. Naalin olen nähnyt viimeksi ensimmäisellä Varangin retkelläni vuonna 1971. Siksi siitä ei ole kuvaa tässä jutussa. Ilmastonmuutos ahdistaa naalia. Ilmasto on sille liian lämmin ja lämpenee. Myös kettu ahdistaa, sitä ilmastonmuutos on hyödyttänyt. Se valtaa pesäkolot. Naalin auttamiseksi on suojeluohjelma. Soisin sen onnistuvan.

Kurki on hieno lintu, mutta niin on naalikin hieno arktinen nisäkäs.

ilmastonmuutoskurkinaalivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.