40/2022

Kurkien muutto keskittyi tänä syksynä harvinaisen voimakkaasti yhteen muuttopäivään. Se oli tiistai 20.9.2022 kaksi viikkoa sitten.

Tuuli oli juuri kääntynyt kurjille edullisesti pohjoiseen ja luoteeseen. Se tuki muuttoa. Varsin aurinkoinen päivä helpotti muutolle lähtöä. Termiikkien mukana parvet saattoivat nousta helposti korkealle ja heittäytyä energiaa säästävään liukuun.

Muutos oli suuri edeltävään sääjaksoon ja se vaikutti muuton keskittymiseen, olihan kalenterista katsottuna samalla muuton huipun keskimääräinen ajankohta.

Kurjet monisävyisessä maisemassa Viron Läänemaalla.

Suurin tietooni tullut yhdeltä havaintopaikalta Raaseporissa 20.9.2022 laskettu määrä oli jopa 29 000 kurkea. Sitä ennen muutto oli vielä hiljaista. Ja heti huippua seuraavana päivänä 21.9. hiljeni taas. Kurkia toki muutti vielä loppukuusta ja muuttaa vielä jonkun verran lokakuun alkupuolellakin. Vaasan Söderfjärdenillä oleili eilen vielä niinkin suuri määrä kuin 5 400 kurkea. Viimeiset viivyttelijät lähtevät yleensä lokakuun lopussa.

Ja kurjet muuttivat 20.9. varsin joutuisasti. Ne eivät paljon jarrutelleet välilaskulle enää etelärannikolla, mistä kertoo tuo Raaseporinkin havainto. Sään edullisuus johti myös siihen, että ylitettyään Suomenlahden osa parvista jatkoi tuulia ja kaunista ilmaa hyväksi käyttäen korkeuksissa yli Vironkin. Ja monet niistä parvista, jotka laskeutuivat 20.9. tutuille ruoka- ja yöpymispaikoilleen Viron Läänemaalla, kiirehtivät heti aamusta 21.9. taas eteenpäin. Virossa oli huippua edellisenä päivänäkin eli 19.9. ihan mukavasti kurkia, mutta keskiviikkona 21.9. iltapäivällä oli taas aika hiljaista. Varsin voimakas ja upea oli tämän syksyinen kurkien muutto!

Kurjet kokoontuvat illalla merenlahdelle ja siirtyvät luodoille yöpymään.

kurkimuuttosyysmuuttovuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.