41/2022

Kaikessa lintujen talviruokinnassa on tärkeä pyrkiä auttamaan uhanalaisessa tilanteessa olevia lajeja ja varoa suosimasta joitain ihmisen vaikutuksen turvin määrältään vahvasti lisääntyviä perusteettomasti.

Ruokintapaikan sijoituspaikkana metsä on ollut minulle ensisijainen. Paikan valinnalla kannattaa suosia uhanalaistuvia metsälajeja. Mutta ruokintapaikka ei koskaan korvaa hyvää monimuotoista metsänhoitoa eikä suojelualueita tai vanhoja metsiä. Monimuotoisuus on metsäluonnon, mutta myös metsien tulevaisuuden hyvän kunnon ja kestävän talouskäytön välttämätön edellytys. Voi kun osaisimme olla siinä Suomessa maailman parhaita!

Talviruokinnan jatkuvuus, ruoan puhtaus ja hyvä laatu sekä suolattomuus ovat tärkeitä. Mitään riskejä ei sovi ottaa. Hyvä ruokinta-automaatti varmistaa ruoan pysymisen kuivana ja ruoan riittävyyden käyntien välissä. Kostunut tai pilaantunut ruoka on syytä poistaa. Jos talviruokinnan aloittaa, sen jatkuminen yli talven pakkasten tulee varmistaa.

Töyhtötiainen viime syksynä.

Lintujen seuraamiseen ja kuvaamiseenkin ruokintapaikka antaa hienon syksyisen ja talvisen ”ikkunan”. Linnuille on kuitenkin aina varmistettava tilaisuus riittävän pitkään, häiriöttömään ruokailuun. Eri lintulajeilla on hyvin eripituiset pakoetäisyydet, mikä tulee ottaa huomioon.

Palokärjen, vaeltavan pähkinänakkelin ja etelässä paikoin myös pahkinähakin saaminen ruokintapaikalle voi onnistua, kun aloittaa ruokinnan lintujen kierrellessä ennen talvea. Tikat pitävät talista, hakki ja nakkeli eniten pähkinöistä. Ja ruokinnalle ilmestyvät yllätykset ovat virkistäviä.

Palokärki vangitsee aina katseen.

Aloitimme muutaman lintuharrastajan kesken ruokintapaikan pitämisen joku aika sitten siemenillä. Tali sai odottaa hetken, mutta on jo lisätty tarjontaan. Kooltaan sopiva on kuorittu auringonkukan siemen. Vanhaa kunnon kauraa ei kannata unohtaa; kauranjyvä antaa monelle lintulajille oikein hyvää syötävää ja energiaa lyhyen talvipäivän ja pitkän yön kylmiin. Se on myös edullista. Kaura on punatulkun ja keltasirkun herkkua.

Valkoselkätikka, vanhojen metsien lintu.

hömötiainenlintujen talviruokintamerikotkapalokärkitöyhtötiainenvalkoselkätikkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.