9/2021

Kun helmikuun päivät lämpenivät selvään suojakeliin, osa öistäkin jäi plusasteille, lintujen kevätmuutto käynnistyi heti, mutta varovasti. Ensimmäiset tunnustelijat saapuivat, ei vielä isoja määriä. Varhaiskevään muuttolinnut ovat ns. säämuuttajia, edullinen sää houkuttelee kohti pohjoista, vaikka vastassa olisivat vielä vaikeat olosuhteet.

Kuu kiurusta kesään?

Kiuru on taas aivan ensimmäisiä kevätmuuttajia. Tuttu ”kiur” lentoääni kuuluu pian useamminkin aamutaivaalta. Jos muuttoaamu on erityisen kaunis, saattaapa kiuru innostua muuttolennossaankin laulamaan soidinlauluaan. Kiuruja on nähty erityisesti Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Sävyjä piisaa kottaraisenkin kevätpuvussa. Kottarainen matkii suurta määrää lintuja, myös muita ääniä, vaikkapa traktoriakin!

Kottarainen on jäänyt nykyään hiukan vieraammaksi kuin aiemmin. Ehkä kannattaisi panna sille vieläkin pönttö pihapuuhun. Lentoaukoksi 46 mm, pöntölle korkeutta 35 cm ja pesäontelon sivumitaksi sisältä 12-15 cm. Siinä on oiva pesä verrattomalle toisten lintujen äänten matkijalle.

Töyhtöhyypän parvien saapuminen pelloille synnyttää myös kauniita tunteita. Kevät! Pälvet avautuvat. Lintujen heittelehtivä lento ja hauskat äänet voimistavat tunnelmaa. Töyhtöhyypät ovat ensimmäisten joukossa, samoin uuttukyyhky ja pian ilmestyy sepelkyyhky pihapiireihinkin.

Mustavaris viihtyy isoissakin parvissa.

Mustavaris kuuluu myös aikaisiin saapujiin. Keväällä mustavariksia näkyy välillä isoissakin parvissa, osa jatkaa muuttoaan itään.

Harmaalokit ilmestyvät jäänreunoille sulien partaalle, varma merkki pilkkimiehellekin kevään tulosta.

Myös laulujoutsenet kiirehtivät pian pesimäreviireilleen, vaikka joutuvatkin ensi alkuun kuuluttamaan reviirin omistustaan jään päältä ja viipymään pienissä, tosin pian kasvavissa sulissa.

Monet linnut ovat meille vähän kuin kevään ja kesän symbolilintuja, kiuru ensimmäisenä, pian ensimmäinen tunnusteleva kurkikin, västäräkki hieman myöhemmin huhtikuun taitteessa ja pääskyt, erityisesti haarapääsky, huhtikuun edetessä.

Sopivana kevätaamuna on helppo tehdä lähiretki esim. peltoaukean laitaan ja kuunnella, katsella kevättä. Vaikka nyt alkuviikosta tulee lisääkin muuttajia, loppuviikkoon ennustetaan kylmempää keliä.

kiurukottarainenlaulujoutsenMustavaristöyhtöhyyppävuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi