21/2020

Menneellä viikolla ja jo edelliselläkin kuvasin mm. lapintiaisia ensin Kuusamossa ja sitten Inarissa. Mukavia hetkiä. Oli tilaisuus kuvata molemmissa suunnilleen koko lyhyen päivän valoisa aika.

Monesta lintulajista miettii melkein nostalgisesti, missä näin tämän linnun ensimmästä kertaa. Lapintiaisen näin ensi kerran Karigasniemen 1960-luvun lintuasemalla. Lapintiainen pesi pyhän lähteen tunturikoivikossa, tavallisessa tiaispöntössä. Kontrollikäynnillä sillä oli isot kauniin ruskeat poikaset pesässään. Näkymä jäi teini-ikäisen mieleen heti hyvin symppiksenä, kun lämmin hönkäys nousi pöntöstä.

Repoveden erämaassa näin lapintiaisen kerran eteläisessä erämaassa, se on ainoa havaintoni pesimäalueen ulkopuolella. Joinakin vuosinahan lapintiaisella esiintyy pieniä vaelluksia etelään ja lapintiaiset saattavat tulla etelärannikolle saakka ja viettää talven myös metsäruokintapaikoilla.

Kuusamo on lapintiaisen levinneisyyden etelärajoilla. Lapintiainen viihtyy vahoissa ja monipuolisissa metsissä. Se tarvitse myös keloja ja pökkelöitä. Inarissa lapintiaista on mukavasti. Mutta Inarissakin on huoli vanhojen ja monipuolisten metsien lintulajien tulevaisuudesta. Lapintiainen on aito metsien lintu.

lapintiainenvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.