53/365

Karhea jäänpinta rapisee mukavasti kuomien alla. -18 C, ei juuri viimaa. Aurinko nousee. Neljä kalastajaa kävelee verkoille.

Muutama verkko koettavana Kallaveden jään alla. Teräsjäätä alla, kohvaa päällä ja siihen on viimeksi jäätynyt suojakelien sulattama lumi ja jäälle noussut vesi. Karhea jään pinta on helppo kulkea.

Kuha ja kalamies pirteässä aamupakkasessa.

Muikku, ahven, kuha, hauki, siika ympäri vuoden talvella matikka…… kaikki hienoja sisävesikaloja Suomen vesissä. Tänään jään alla on verkot, joihin voisi käydä kuha, hauki, ehkä matikkakin ja yksi kaikkia noita kolmea olikin uinut verkkoihin.

Rauhallista puuhaa. Verkkoavanto auki tuuralla. Verkko nostetaan puikkariin. Mutta ensin verkon toisen pään avannossa siihen kiinnitetään naru. Sillä saadaan taas vedettyä koettu verkko takaisin. Teräsjäillä oli uitettu jään alla uittolauta ja naru sen matkassa avannolta toiselle ja niin voidaan kalastaa koko talvi.

Kuhan komeat selkäevät muistuttavat sukulaisuudesta ahvenen kanssa.

Terveellistä. Ei kallista. Maittavaa. Lähikalaa suoraan pannulle, muhennokseksi tai uuniin, ehkä keittoon, perunaa ja juureksia mukaan. Hyvä kalastus hoitaa myös vesiä. Ja kalamiehen ja -naisen kuntoa. Kalastus antaa koko joukolle suomalaisia luonnonläheisen ammatinkin.

Kalareissu on heitetty. Kauniissa rantalepikossa lauloi metsän monimuotoisuuden mittari hömötiainen.

kuhaTalvikalastusvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.