136/2020

Vaikka Lommoltunturi on tuntemattomampi kuin useimmat läntisen Lapin tunturit, sen rinteiltä näkee upeasti Pallastunturin ja Ylläksen, lounaaseen Oloksen ja kaakkoon yli Jerisjärven Levin ja Aakenuksen suunnan.

Lommoltunturin rinteet ovat varsin mukavia retkeillä.

Metsäiset laaksot ja aavat suot, joet, purot ja järvet aukeavat tuntureiden välisessä maisemassa.

Tunturilaaksojen metsissä elävät vuoden ympäriinsä kaunis ruskeiden sävyjen lapintiainen sekä retkeilijän nuotiolle kuin tyhjästä ilmestyvä kuukkeli, sekin kauniin ruskea pikantisti oranssin värisine sulkineen.

Lapintiaisen elinaluetta ovat laajat metsäalueet ja tunturikoivikot. Tiaisen värit ovat kauniin ruskeat sävyiltään.

Olet tavallaan heti perillä, vaikka tänä erinomaisen kaunista maisemaa sai taivaltaa parikin kilometriä ehtiäkseen ylös Lommoltunturin huipulle. Ohuella hangella oli mukava hankikanto.

Oletko huomannut, että monella paikkakunnalla on hienoja ja luonnonläheisiä perheyrityksiä, joilla on tarjolla retkiä tunturielämyksiin, kotailtoihin, tai vaikkapa kuumakivihierontaan. Pihapiirissä vilisi viime viikollakin ainakin viittä eri eläinlajia. Yritykset voivat järjestää korona-aikanakin ohjeitten mukaisen ”privacyn”.

Eri yrityksillä on omia tuotteita ja hauskoja nimiä ja ne myös verkottuvat keskenään. Ekologisuus on luonnollisena tavoitteena. Yksi tällainen kohde, jossa me kävimme juuri viime viikolla, oli Loma-Paksu Kittilän Könkään kylässä.

Kuukkeli ilmestyy kuin tyhjästä retkeilijän nuotiolle. Se on hyvin peloton ja ja nappaa mielellään matkaansa jotakin syötävää nuotion äärestä.

Oikaisu 17.11. Blogiin on korjattu Lommoltunturin nimen kirjoitusasu sekä Oloksen ilmansuunta.

lappiluontomatkailumaisemaretkeilytunturitvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.