138/2020

Lauhoina syksyinä, kun maa on vielä sula, vesistöt avoimia ja jos vielä pikkunisäkkäillä on vahvat kannat, voi Suomeen jäädä monenlaisia viivytteleviä lintulajeja, joita on mukava seurata muutoin hiljenevässä syksyssä.

Piekana on tuttu syksyllä etelänkin peltoaukeilta. Tämä hiirihaukan Lapin serkku viipyy hiirien ja myyrien houkuttelemana varsinkin kesantopelloilla, jotka antavat pikkunisäkkäille hyviä ympäristöjä. Piekana istuu tolpan nokassa ja lekutteleekin hiirihaukan tapaan. Valkoinen yläperä näkyy kauas, läheltä huomaa, että lintu on muutenkin vaaleahko verrattuna tyypilliseen hiirihaukan väritykseen.

Nokikana odottelee matalissa avoimissa lahdissa, viitsisikö lähteä muutolle. Äkkilähtö tulee viimeisille pakkasyön jälkeen, vain harvat jäävät pelkästään pikkusuliin. Ahvenanmaalla monet vesilinnut talvehtivat nykyään enenevässä määrin. Kauniisiin, enenevästi merellä talvehtiviin kuuluvat myös telkät ja isokoskelot.

Helsingin Vanhankaupunginkoski kerää isokoskeloita keskitalvella. Yksi houkutus kevättalvella on nahkiaisten pyynti.

Isokoskelo viihtyy ensin pitkään ja usein jäätymiseen asti kalassa järvenselillä, sitten sulissa koskissa ja avomerellä. Osa kannasta talvehtii säännöllisesti.

Vihervarpusen kauniit vihellykset kiinnittävät kulkijan huomion.

Urpiainen ja vihervarpunen ja muut vilkkaat Carduelis -suvun pikkulinnut vaeltelevat ja talvehtivat oikukkaasti. Puiden siemensadot ja pelloille jäänyt syötävä – niin viljelty kuin rikkaruohot – ovat ratkaisevia houkutuksia niille. Nämä linnut voi löytää pelloilta, metsänreunoista ja välillä pihapiiristäkin, joskus isoinakin kuhiseniva parvina.

Hiiripöllöä miellyttävät pienimuotoiset avoimet maastot ja piekanan tapaan kesantopellot ja niityt. Jos pohjoisilla pesimäseuduilla on syötävää, hiiripöllöä ei paljon näe etelässä. Pöllöksi hiiripöllö on aktiivinen myös päivällä ja sen voi nähdä tolpan nokassa, pellon laidan puun latvassa tai ladon katolla vaanimassa myyräsaalista. Linnulla on pöllöksi pitkähkö pyrstö ja haukkamainen lentotapa.

Nyt myrskyn jälkeen pakastuessa ja vähän kirkastuessakin on mielenkiintoinen hetki seurata lintujen reagointia sään muutokseen, nyt viivyttelijöitä lähtee yli Suomenlahden.

hiiripöllöisokoskelolaulujoutsennokikanapiekanasyksyvihervarpunenviivytteleviä lintujavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.