Monimuotoinen luonto kuhisee paitsi eläinlajeja myös mikrobeja, jotka edesauttavat ihmisen terveyttä. Kun nenä on kiinni kännykän tai tabletin ruudussa ja liikkuminen rajoittuu sisätiloihin ja rakennettuun kaupunkiympäristöön, ovat ihmisen mikrobi- ja luontoaltistus lähellä nollaa. Kun yhteys luontoon katkeaa, puolustusjärjestelmä ei saa tarvitsemaansa mikrobialtistusta ja sairastutaan etenkin autoimmuunisairauksiin kuten astmaan ja allergiaan. Astmaa sairastaa noin 10 prosenttia suomalaisista ja allergiaa on joka neljännellä aikuisella ja jopa 40 prosentilla kouluikäisistä.

Tekesin rahoittama, Helsingin yliopiston koordinoima ADELE-hanke (Autoimmune Defense and Living Environment) selvittää uusia tapoja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa kaupunkiympäristössä. Hankkeen vetäjä, yliopistotutkija Aki Sinkkonen Ympäristötieteiden laitokselta Lahdesta yhdessä muiden hankkeen tutkijoiden kanssa on pystynyt osoittamaan mekanismin, miten mikrobialtistusta pystytään siirtämään erilaisiin tuotteisiin.

”Olemme hakeneet sille patenttia”, sanoo johtaja Kari Sinivuori Helsingin yliopiston Innovaatiopalveluista.

”Englannissa, Suomessa ja Saksassa pidetyissä kuluttajapaneeleissa selvisi, että ihan jokapäiväiset edulliset tuotteet kuten vaikkapa huulirasva olisivat hyvä alusta mikrobeille. Ja mikrobiominaisuuden lisäämisen jälkeen hinta ei olisi enää tärkein kriteeri ostopäätöksessä.”

Mikrobialtistetut tuotteet auttaisivat meitä ihmisiä siis pysymään terveinä, mutta milloin kuluttajat pääsevät ostamaan näitä tuotteita?

”Eiköhän kauppoihin jo jotakin saada vuonna 2019. Samaan aikaan saamme valmiiksi myös kliiniset kokeet, jolloin pystymme laatimaan tieteellisiä julkaisuja tukemaan hanketta”, Sinivuori sanoo.

Jokaisella ihmisellä on oma yksilöllinen mikrobisto, joka saa alkunsa syntymässä. Se kuitenkin muuttuu myöhemmin vuorovaikutuksessa ympäristöön. Luonnon monimuotoisuus ei yksistään riitä edistämään ihmisen terveyttä. Olennaista on, kuinka tiiviissä yhteydessä luonnon kanssa elää – tai kuinka paljon tulevaisuudessa käyttää jo valmiiksi mikrobialtistettuja tuotteita.

ADELE-hankkeessa on mukana Helsingin ja Tampereen yliopistojen sekä Tampereen teknillisen yliopiston tutkimusryhmien lisäksi asiantuntijoita yritysmaailmasta, Oulun ja Turun yliopistoista, Tsekin tasavallasta ja USA:sta.

AdeleAki SinkkonenHyvinvointiKari Sinivuoriluontomikrobiterveys

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.