359/365

Monet joululaulut kertovat linnuista. Oikeastaan linnut kertovat niissä. Kaikkiin niistä, jotka tulevat mieleeni, liittyy myös syvää surua, vähintäänkin voimakasta kaipuuta. Sylvian joululaulussa on myös tärkeä suojeluteema.

Mustapääkerttu, Sylvia atricapilla ja lehtokerttu, Sylvia borin, ovat Sylvia suvun kerttuja.

Linnut toimivat symboleina, viestin tuojina, ajatusten herättäjinä, muistuttajina. Köyhyys ja puute on usein teemana. Siksikin näiden laulujen paitsi sanat myös sävelet ovat hyvinkin haikeita ja koskettavia. Kyynel helposti vierähtää poskelle, kun niitä laulaa tai kuuntelee tai niistä kirjoittaa blogin.

Tiu tau tilhi

Koskettavia lintuaiheita on varmasti monissa muissakin joululauluissa, mutta minulle tulevat päällimmäisinä mieleen Varpunen jouluaamuna (sanat Zacharias Topelius, suom. Konrad Alexis Hougberg, myöh. Waaranen, ja säveltänyt Otto Kotilainen), Tiu tau tilhi (Ilmari Kianto, Mikael Nyberg) ja Sylvian joululaulu, joka on eri vuosikymmenillä valittu Suomen kauneimmaksi joululauluksi. Sakari Topelius kirjoitti myös Sylvian joululaulun äidinkielellään ruotsiksi, sen on suomentanut Martti Korpilahti ja säveltänyt Karl Collan.

Lintuaiheiset joululaulutmustapääkerttutilhivarpunenvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.