Viime päivinä meillä on ollut sammakko lautasella. Ei niin, että nauttisimme sammakonreisistä tehtyä ateriaa, vaan kyse on hellepäivien ja pitkän kuivuuskauden väsyttämästä sammakosta. Olemme laittaneet pihallemme pari isojen kukkaruukkujen aluslautasta, joissa on tarjolla vettä lintujen ja muiden eläinten tarpeisiin. Sammakko maata lötköttelee lautasella ja nauttii veden suomasta vilvoituksesta. Takapihalla oleva lautanen on puolestaan toiminut oravien ja lintujen juomapaikkana.

Olen jo aiemmin tässä blogissa vinkannut kukkaruukkujen aluslautasista, mutta nyt sammakon ja hellekesän inspiroimana otetaan asia uusiksi. Suurten kukkaruukkujen aluslautaset ovat maailman helpoin tapa auttaa helteen ja kuivuuden vaivaamia eläimiä. Niitä kannattaa asetella suojaisiin paikkoihin, missä eläimet tuntevat olonsa turvalliseksi, ja minne ne uskaltavat tulla juomaan ja kylpemään. Matalissa lautasissa ei ole hukkumisen vaaraa, ja ne on helppo pitää puhtaina. Riittää kun kerran päivässä loiskauttaa lautasille uutta raikasta vettä, ja samalla hiukan rapsuttelee niitä tiskiharjalla.

Risto keksi lautaskylpylät asuessamme Viron saaristossa. Siellä kuivia paahteisia kesiä oli usein, ja vesipaikoista oli selvästi pula. Linnuista etenkin siemensyöjät kävivät ahkerasti juomassa: tiklit, viherpeipot ja nokkavarpuset vierailivat välillä perhekunnittain, ja silloin ääntä ja vilskettä riitti. Myös esimerkiksi punarinnat, siepot, pensastaskut ja käpytikat kävivät innokkaasti kylpemässä.

Tikliperhe juomapaikalla.

Nokkavarpunen kylpemässä.

Täällä Kuhmon kodissamme joki ja suo lampineen ovat ihmisjaloille ja linnunsiiville melko lähellä, mutta silti lautastarjoiluille näyttää olevan tarvetta. Suosittelemmekin tätä kätevää eläinten juoma- ja kylpylaitosta, jos pihapiirissäsi ei ole vielä mitään sopivaa vesipaikkaa!

Virossa aluslautasten juomatarjoiluja hyödynsivät myös omat kesyt lintumme…

…ja joskus muutkin perheenjäsenet.

 

 

hellejuomapaikkakesäkesävinkkikylpypaikkalintujen juomatavatlintujen kylpeminenluontopihasammakkovesi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.