Kaupunkiviljelmien istutustalkoissa taimet ja siemenet pääsivät vihdoin multaan. Istuspäivä oli sovittu jo keväällä, ennen kuin oli tietoa alkukesän helteistä. Näillä ilmoilla istutukset olisi voinut tehdä aiemminkin, mutta ison porukan aikataulujen yhteensovittaminen tuo harrastukseen aina omat haasteensa!

Talkoiden alkajaisiksi kokosimme kaikkien taimet ja siemenet yhteen ja mietimme mihin laariin minkäkinlaista kasvia laitetaan. Edelliskesältä oli olemassa myös piirrustus ja suunnitelma laarien sisällöstä. Yrtit yhteen laariin, kurkut yhteen, tomaatit omaansa ja sipulit ja kaalit pääsivät samaan penkkiin. Pavut ja herneet laitettiin vielä yhteen laariin. Monivuotiset kasvit, esimerkiksi timjami ja ruohosipuli olivat jo vallanneet hyvin tilaa.

Joka vuosi kokeillaan myös uusia kasveja viljelmillä ja karsitaan pois niitä, jotka eivät menesty tai kelpaavat liian hyvin citykaneille. Retiisi, punajuuri ja porkkana eivät viihdy viljelmillämme. Sen sijaan mangoldi, pinaatti, chili, kurkut ja kesäkurpitsat, pavut ja herneet ovat olleet menestystarinoita! Uusia kokeiluja tänä kesänä tehdään muun muassa lehtikaalin, sesamin ja härkäpavun kanssa.

Alkukesän helteet tuovat vilinää kastelusäiliölle ja viljelijöiden kesken sovittiin tehostetusta kastelusta muutaman ensimmäisen viikon aikana istutustalkoiden jälkeen. Minkäänlaisia kasteluvuoroja ei sovittu, vaan kaikki käyvät kykynsä ja aikataulujensa mukaan kastelemassa. Torstaisin vilhelmillä on kasteluilta, johon kaikki kynnelle kykenevät tulevat mukaan kastelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Chilit viihtyvät aurinkoisena kesänä viljelmillä.

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Edellisvuoden mansikat ovat jo kukassa.

 

istutuskaupunkiviljelykesäpuutarha

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.