Arjen keskellä ei tule seurattua ja havaittua luonnon muutoksia, vaikka ne ovat usein silmin nähden todella dramaattisia. Tai vaikka tulisi seurattua, ihmismieli on niin nopeasti sopeutuva, silmä tottuu uuteen niin äkkiä, että jälkikäteen on vaikea muistaa, milloin vaikkapa lumi oikeastaan lopulta hävisi. Koska pihaa peittävä lumikansi suli?

Kirjoitan tänne Suomen Luonnon nettisivuille Kevät saapuu -blogia, jonka ansiosta olen joutunut, tai päässyt, seuraamaan näitä asioita päivittäin. Olen ollut tästä innoissani juuri siksi, koska nyt ensi kerran oikeasti dokumentoin oman kotipihani muutosta joka päivä. Tällaiseen ei tavallisen arjen keskellä ole ollut mitään mahdollisuuksia. Nyt siihen on tarjoutunut mahdollisuus hoitovapaan vuoksi. Ponnistus on pieni: joka päivä tai joka toinen päivä kuva yläkerran ikkunasta, nettiin ja muutama virke perään.

On hätkähdyttävää huomata, että lumikansi katosi tänä keväänä pihaltani viidessä päivässä – vaikka lunta oli olevinaan niin paljon ja paksulti. Oheisessa kuvaparissa ylempi kuva on otettu 16. huhtikuuta, alempi 21. huhtikuuta, siis eilen. Kuvapari kertoo, millä vauhdilla talvi jälleen hyvästeltiin.

Ilmatieteen laitoksen lumitilastoista voi nähdä (karttakuva ylinnä oikealla), että lumi lähti tänä vuonna kenties hiukan myöhemmin kuin keskimäärin: kartan mukaan Hämeenlinna näyttäisi silmämääräisesti katsottuna kuuluvan tuohon vaaleimman oranssiin alueeseen, siis siihen, jolla lumipeite lähtee 10.4. mennessä. Vai olisiko Hämeenlinna sittenkin juuri ja juuri tuon vaaleankeltaisen alueen sisällä? Siis alueella, jolla lumipeite lähtee keskimäärin 20.4. mennessä. Niin tai näin, kaukana keskimääräisestä ei olla.

Nautinto Kevät saapuu -blogin pitämisestä on ollut huomattava. Toistaiseksi vaikutus on ollut juuri toivomani: tuntuu kuin aika ei valuisikaan ihan kokonaan hukkaan, kadoksiin, vaan saan siitä osan kiinni. Osa on tallessa kuvissa ja sanoissa, joita en ilman tämän blogin pitämistä olisi tullut tallentaneeksi.

Tästä pääset näkemään tähänastiset kuvat yhtenä rimpsuna.

Tässä on uusin bloggaus, Jäähyväiset lumelle, jossa näkyy tuo maisema tänään aamupäivällä. Kevät saapuu -blogia on tarkoitus jatkaa toukokuun loppuun saakka.

Virittäydy taajuudelle, ja seuraa kuinka kevät saapuu Hämeeseen!

Juttua täydennetty 23.4.2013 klo 11.50 Ilmatieteen laitoksen lumitilastoilla.

HämeJuha KauppinenKevät saapuu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.