49/365

Varpunen on vähentynyt kovastikin, niin maalla kuin kaupungeissa. Sen iloinen tirskutus kuuluu harvemmin ja pienemmin joukoin. Onneksi kannan laskun tasaantumista on havaittavissa.

Ryhdy kotivarpuselle kaveriksi.

Tässä pari vihjettä ja konstia:

Säilytä talon seinällä kasvava villiviini tai istuta jopa uusi varpusille olohuoneeksi ja suojaksi.

Säästä vanha pensasaita. Hieman vaivalloistakin työtä vaativa orapihlaja-aita on varpusille loisto paikka. Se kaipaa myös muita pensaita, esim. puistoissa.

Pensasaita antaa suojaa ja kokoontumispaikan varpusille.

Nikkaroi muutama pönttö varpusille esim. liiterin päätyyn katon rajaan. Siksi useampi pönttö, että varpunen on yhdyskuntalintu. Pöntöt voivat olla ihan vierekkäin.

Tässä mitat: pöntön korkeus noin 35 cm; sisätilan halkaisija noin 15 cm, lentoaukon halkaisija vähintään 35 mm ja sen etäisyys katosta noin 60 mm. Höyläämätön vajaan tuuman paksuinen lauta on hyvä materiaali, vesivaneria kattoon. Liiterin räystään alla olevat aukot, jos niitä on, on syytä säilyttää varpuselle.

Iske tolpan nokkaan pihan laitaan isompi harjakattoinen lintulauta, jossa on aukot mielellään joka suuntaan. Se tarjoaa yhtä aikaa ruokapaikan useammalle linnulle, myös varpuselle. Kauranjyvät ovat varpusen herkkua.

KotivarpunenlinnunpönttöLintulautaPensasaitavarpunenVilliviinivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.