126/2020

Olen osunut kolmenlaisiin merikotkan ja joutsenten kohtaamisiin.

1. Usein merikotkat istuskelevat, useampiakin – jopa puolen tusinaa – pellon laidalla suurten hanhi- ja joutsenparvien läheisyydessä. Ehkä tavoitteena on havaita loukkaantunut tai heikkokuntoinen lintu. Voimakkaan hässäkän aiheuttamalla sopivan röyhkeällä lennollaan merikotka voi tietysti yrittää synnyttää sekasortoa ja lintujen törmäyksiä ja toimia sitten nopeasti.

2. Kerran syksyllä olen nähnyt merikotkan lentävän hyvin matalalla, ainoastaan muutaman metrin korkeudella, pellolla ruokailevien laulu- ja pikkujoutsenten yli. Pikkujoutsenet tai isoveljensä eivät enempiä kotkasta piitanneet.

3. Ehkä tunnelmaltaan intensiivisimmän tilanteen näin, kun merikotka lensi Matsalun lahdella laulu- ja pikkujoutsenten ja tundrahanhien sekaan ja asettui lopuksi niiden keskeen vesikivelle. Joutsenet väistivät vauhdikkaasti ja äänekkäästi kotkaa. Yrittikö merikotka iskeä lintuihin, oliko kalansaalis kenties näkyvillä matalassa vedessä vai pyrkikö kotka synnyttämään hässäkän tai katsoa onko huonokuntoisia lintuja, jäi vastaamatta. Saalista merikotka ei kuitenkaan saanut.

Olen nähnyt merikotkan iskevän tundrahanheen. Kotkan vasemman jalan kynnet upposivat hanhen päähän. Mutta niin upposi hanhikin. Se yritti sukeltamalla päästä irti otteesta, Pitkä rimpuilu vedenpinnassa taisi viedä merikotkan siipivoimat hapoille, kun se joutui lopulta irroittamaan otteensa linnusta. Todennäköisesti merikotka kuitenkin palasi hetken päästä nappaamaan uupuneen ja päähän loukkaantuneen saaliinsa.

Luulen, että tyypillinen tilanne näin isojen saaliiden osalta on, että merikotka korjaa syystä tai toisesta loukkaantuneen linnun ennen kettua, joka ilmestyy valmista paistia haaveillen partioimaan pelloille tai rannoille iltahämärissä. Arvioisin, että joutsenen onnistunut pyynti kohdistuu vajaakuntoisiin lintuihin, sillä joutsenten siivenpangon isku ei ole keveimpiä, mitä kotka voi kohdata – jos kohta lennossakin voi tavoitella. Sepä vasta olisi näytelmä! Aika isoja aikuisia merimetsoja merikotka on oppinut saalistamaan.

laulujoutsenmerikotkapikkujoutsenTundrahanhivuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.