Merenpohjien punainen väriloisto osa I - Mikroskooppi paljastaa punalevien kauneuden
Punaiset levät viihtyvät tavallisesti meren syvissä kallio- ja kivikkopohjissa. Myös matalilta rannoilta on mahdollista löytää punalevien peittämiä pintoja. Rihmamaisten punalevien kauneus paljastuu, kun niitä tarkastelee lähemmin mikroskoopilla.
Lue lisää...Sukeltamalla seurataan muuttuvaa merenpohjaa
Kuinka syvältä rantavyöhykkeen viimeisin rakkohaurupensas löytyy, onko meriajokasniitty harventunut tai näkinpartaiskasvillisuus korvautunut muilla lajeilla? Entä mistä kertovat runsastuneet rihmalevät tai puuttuvat punalevät? Sukelluslinjan varrella havainnoidaan monia meriluonnossa tapahtuvia muutoksen merkkejä.
Lue lisää...Melontaa ja meriroskia
Mitä tapahtuu, kun joukko jätesäkein ja työhanskoin varustettuja innokkaita merimelojia päästetään valloilleen ulkosaariston suojelualueella? Saadaan tietenkin roskattomia saarenrantoja ja runsaasti hyvää mieltä.
Lue lisää...Lihansyöjäkasvien saarella
Björkö on kallioinen ulkosaari Saaristomerellä. Rantakallioilla käyskentelevä retkeilijä tuskin aavistaa, että saaressa elää peräti kaksi lihaa syövää kasvilajia.
Lue lisää...Korvameduusan kaksi elämää
Näihin aikoihin vuodesta jalkojen juuressa, syvällä rantakallion syövereissä tapahtuu kummia. Korvameduusan polyypit siellä päästelevät mereen kellumaan pienenpieniä minimeduusoita, kasvamaan ja vahvistumaan aikuisiksi korvameduusoiksi.
Lue lisää...Piikeistä, kransseista ja kiehkuroista – niistä on pienet näkinpartaislevät tehty
Näkinpartaislevät eivät ole mitään tyhjänpäiväisiä pohjaanjuurtujia, vaan niillä on korvaamattoman tärkeä rooli matalien merenpohjien ekosysteemissä.
Lue lisää...