1/2021

Päivän kuvat ovat Suomen metsien tiaisparvesta. Parven jäseniä ovat

Hömötiainen:

Töyhtötiainen:

Kuusitiainen:

Kuusitiainen, pienin ja pirtein tiaisista. Kuvat: Samuli Haapasalo

Lapintiainen, tässä yhdessä hömötiaisen kanssa;

Lapintiainen vasemmalla hömötiainen oikealla.

sekä metsätiaisten parven yhteisessä matkassa:

Puukiipijä:

ja

Hippiäinen:

sekä tiaisparveen välillä osuva omissa parvissaan lentävä pyrstötiainen, joka myös on saanut tiaisen nimen. Mutta jo kansanrunous ja Kalevala käyttivät muistakin pikkulinnuista nimeä tiainen, joten liitetään tuolla perusteella kaunis pyrstötiaisen tähän.

Pyrstötiainen:

Tiainen vaikkei tiainen: pyrstötiainen

Hömötiaisen voi nähdä edelleen koko maassa tunturikoivikoita myöten. Sen kanta on kuitenkin voimakkaasti vähentynyt talousmetsissä.

Töyhtötiaiselle on käynyt samoin, mutta vähenemisen käyrä on vähän loivempi kuin hömötiaisen. Töyhtötiaisen tapaa Kuusamon korkeudelle asti.

Kuusitiaisen levinneisyys painottuu etelään ja sielläkin se esiintyy laikuttaisesti, paikoin monta paria lähekkäin, huutoetäisyydellä. Kuusitiaisen määrä on ollut alunperinkin pienempi kuin hömö- ja töyhtötiaisen.

Kun talitiainen on talvella lähellä ihmistä kuten sinitiainenkin, jonka kannasta osa muuttaa ja osa siirtyy ruovikoihin, ohitan ne tässä.

Siinä, missä töyhtötiaisen pesimäalue päättyy, alkaa lapintiaisen. Lapintiainen on joutunut vetäytymään aivan pohjoisimpaan Suomeen ja Lappiin, se pesii myös Ruijassa, Norjan Lapissa. Ilmastonmuutos ja metsän monimuotoisuuden sekä vanhojen metsien kato ahdistaa tätä kauniin ruskeansävyistä tiaista.

Lapintiainen porotilan pihamaalla

Puukiipijä on pärjännyt paremmin kuin moni ja sen talvehtiva kanta on lisääntynyt eteläisessä Suomessa. Kun tiaiset hyötyvät toistensa seurasta talviparvessaan, joukossa on tyypillisesti mukana myös pirteä ikiliikkuja puukiipijä tai kaksikin.

Hippiäisenkin talvikanta (suuruusluokka puolet kannasta) on pärjäillyt, kun kylmiä talvia ei ole ollut. Pari hippiäistäkin liittyy mielellään tiaisparveen. Yhdessä talvisessa tiaisparvessa voi olla muutama kymmen lintua, jotka ymmärtävät toistensa varoitusäänet.

hippiäinenhömötiainenkuusitiainenlapintiainenlumimetsätiaisparvipuukiipijäpyrstötiainentalviTiaisprvitöyhtötiainen

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.